Boyan: gefeliciteerd met de VN-prijs Champions of the Earth

28 november 2014

VN-prijs Champions of the Earth
De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft maandag 17-11-2014 de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen.

Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties. Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Via crowdfunding heeft hij al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Dat geld wordt de komende paar jaar besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren. “Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend”, reageerde Slat blij en verrast. “Het is gek om tussen namen te staan van mensen die al tientallen jaren bezig zijn, terwijl wij nog moeten beginnen met de opruimactie.”

Profielwerkstuk
Slat kwam voor het eerst met zijn idee voor The Ocean Cleanup in zijn VWO-profielwerkstuk. Hij presenteerde het later in een praatje op een conferentie. Dat praatje is inmiddels ruim 1,6 miljoen keer bekeken op YouTube. Hij stopte tijdelijk met zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft om zich volledig op het project te kunnen richten. Inmiddels werkt hij met een team van zo’n honderd mensen aan The Ocean Cleanup.

The Ocean Cleanup
Slat verwierf mondiale bekendheid met zijn plan om de oceanen te ontdoen van plastic en de zogenoemde plastic soep. In 2012 ontwikkelde hij een installatie met heel lange, drijvende armen, in de vorm van de letter V. Deze installatie, van 100 kilometer lang en 3 meter hoog, zou de plastic in de oceaan moeten opvangen. Door de stroming in de zee zou het plastic namelijk vanzelf naar de punt van de V moeten drijven. Daar wordt het plastic vervolgens omhoog gepompt en opgeslagen. 2 keer in de 3 maanden haalt een tanker het plastic dan op. Maar voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren.

Blij en vereerd: Slat zegt ‘ontzettend blij en vereerd’ te zijn met de prijs. ‘Hoewel het nog jaren duurt voordat we deze techniek kunnen implementeren, wordt deze nu al erkend. We blijven hard werken om de verwachtingen waar te maken en de grootste “ocean cleanup” in de geschiedenis van de mensheid te ontwikkelen’, aldus Slat in een reactie.

Woensdag 18 november 2014 is de prijs uitgereikt in de Amerikaanse stad Washington. Goodwill-ambassadeur Giselle Bünchen en VN-secretaris-generaal Ban-ki Moon zijn daarbij aanwezig.

The Ocean Cleanup is lid van het kunststof ketenakkoord en heeft zijn innovatie tijdens de WHD aan het grote publiek getoond. Boyan: gefeliciteerd!